Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gediz Sağlık Hizmetleri MYO

GEDİZ SAĞLIK HİZMETLERİ MYO TANITIM KİTAPÇIĞI

 

  1. Alım puanı ve türü.

İlk ve Acil Yardım Programı

Öğrenciler ÖSYM tarafından düzenlenen Temel Yetenek Testi (TYT)‘nden aldıkları puana göre yerleştirilmektedir.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Öğrenciler ÖSYM tarafından düzenlenen Temel Yetenek Testi (TYT)‘nden aldıkları puana göre yerleştirilmektedir.

  1. Amaç ve hedefler

 

Misyon:

1. Üniversitemizin kurumsal değerlerini sahiplenen, evrensel etik değerlere önem veren, çevreye duyarlı, sağlık etiği ve gizliliğini kavramış, çok yönlü ve eleştirel düşünen, özgüveni yüksek, dünyanın her yerinde kamu ve özel sektörde sağlık hizmetleri alanında görev alabilecek bireyler yetiştirmek.

2. Meslek Yüksek Okulumuzun fiziki şartlarını hizmet veren ve hizmet alanların ihtiyaçları göz önünde tutularak sürekli geliştirmek, modern, sağlıklı ve yeşile duyarlı eğitim ortamları ve sosyal yaşam alanları oluşturmak.

3. Sağlık hizmetleri alanında yeni yöntem ve teknolojilerin üretilmesi ve geliştirilmesine katkı sağlamak.

4. Ülkemizde ve dünyada, bilgi üretimi, sanat ve kültürün gelişimine katkıda bulunmak.

 

Vizyon:

Mesleki ve teknik eğitimde uluslararası standartları yakalamış, teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve bünyesine tatbik eden, demokratik, katılımcı, yenilikçi ve paylaşımcı, ulusal ve uluslararası sektörde yer alan kurumlarla sürekli işbirliği içerisinde, hizmet veren ve hizmet alanların mensubu olmaktan gurur duydukları, öncü bir eğitim kurumu olmak.

 

Değerlerimiz:

Etik ilkeler uygunluk, bilimsellik, insan haklarına duyarlı, mahremiyete saygılı, dinamik, yenilikçi, hukuka uygunluk, çözüm odaklı, üretken, eşitlikçi ve çevreci olarak belirlenmiştir.

           

4.Faaliyet alanlarımız:

Eğitim ve hizmet olarak belirlenmiştir.

Eğitim alanında amacımız: İlk ve acil yardım, tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik programı eğitimlerinin teorik ve uygulamada ulusal ve uluslararası standartlar çerçevesinde etkin ve eksiksiz olarak yerine getirmek ve geliştirmektir.

Hizmet alanında amacımız: Mezuniyet öncesi ve sonrasında öğrencilerinin kurumlar tarafından tercih edilen bir yüksekokul olmak için çalışmak.

 

 

5.Akademik kadro

 

Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü

            Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı

            Öğr. Gör. Sinan DARCAN (MYO Müdürü)

            Öğr. Gör. Emsal İBİŞ

            Öğr. Gör. Tuba DOĞRU

            İlk ve Acil Yardım Programı

Öğr. Gör. Yusuf GÜNER (MYO Müdür Yardımcısı)

Öğr. Gör. Melike PEHLİVAN

Öğr. Gör. Güzin AYAN (Bölüm Başkanı)

 

 

6.Bölüm avantajları:

Gediz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü altında Tıbbi Sekreterlik ve Dokümantasyon, İlk ve Acil Yardım programlarında aktif olarak öğrencilere eğitim verilmektedir. Her geçen gün değişen, gelişen toplumda sağlık hizmetlerindeki alanların her türlüsüne ihtiyaç artmaktadır. Ülkemizde gün geçtikçe yaşlı nüfus da artmakta ve sağlık hizmetlerine olan ihtiyacın karşılanması daha da önemli hale gelmektedir. Sağlık alanlarındaki istihdamın artmasıyla birlikte öğrenciler, sağlıkla ilgili hem ön lisans hem de lisans bölümleri daha fazla tercih etmeye başladılar. Öğrencilerin ön lisans programlarını tercih etmesindeki nedenlerden biri de 2 yıl gibi kısa bir sürede mesleğe hazır hale geliyor olmasıdır. Önceki dönemlerde ön lisans programlarından mezun olan öğrenciler ‘’Ara Meslek Elemanı’’ olarak algılanırken; sağlıktaki ön lisans programlarının artmasıyla birlikte bu algı değişmiş ve mezunlar artık aranan, istihdam edilecek ‘’Ana Meslek Elemanı’’ olarak nitelendirilmeye başlanmışlardır. Bu durumların yanı sıra Tıbbi Hizmetler ve Teknikler bölümü altında bulunan programlar ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı’na girerek lisans programlarına geçiş yapabilir ve ön lisans olarak başladıkları eğitim hayatlarını lisans mezunu olarak tamamlama şansı yakalayabilirler. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programı öğrencileri DGS ile İşletme, Sağlık İdaresi, Sağlık Yönetimi bölümlerine geçiş yapabilirken; İlk ve Acil Yardım Programı öğrencileri Hemşirelik, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri gibi istihdam oranları yüksek ve öğrenciler tarafından talep gören bölümlere geçiş yapabilmekte ve geçiş yaptıkları programların avantajlarından da yararlanabilmektedirler.

 

7.Klinik stajlarda yüksek hasta sayısı ve hasta çeşitliliği

 

Sağlıkla ilgili bölümlerin her birinde klinik stajlar, verilen eğitimin vazgeçilmez bir parçasıdır. Öğrencilerin meslek hayatına atılmadan önce çalışacakları yerleri görüp, yapacakları işleri yerinde deneyimlemelerinin onlara fayda sağladığı bilinmektedir. Gediz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri için staj imkânları bakımından Gediz ilçesi önemli bir kapasiteye sahiptir. 2017 yılında  yeni binasında hizmet vermeye başlayan Gediz Devlet Hastanesi 100 yatak kapasiteli bir hastane olup; hastanede yılda 245.000 hastanın tedavisi gerçekleştirilmektedir. Çalışma alanı bakımından hastanede ameliyathane, poliklinik, acil servis, yoğun bakım, diyaliz, fizik tedavi ünitesi, görüntüleme merkezi, laboratuvar, radyoloji bölümleri bulunmaktadır. Ayrıca ilçede; Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 2 adet 112 Acil Yardım İstasyonu ve 6 adet de Aile Sağlığı Merkezi bulunmaktadır.

 

8.Yurtdışında staj olanakları

 

Gediz Sağlık Hizmetleri Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri üniversitemizin duyuru yaptığı proje dönemlerinde ERASMUS  + Öğrenci Staj Hareketliliği için başvuruda bulunabilir, gerekli şartları sağladıkları takdirde Avrupa ülkelerinde bulunan üniversiteleri ziyaret etme fırsatı yakalayabilir. Hareketlilik kapsamında öğrenciler alacakları davet mektupları ile Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan gibi 1. ve 2. Grup program ülkeleri ile Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye gibi 3. Grup program ülkelerinde misafir öğrenci olarak bulunabilirler.

 

9.KSBU olanaklarından kaynaklanan ortak avantajlar

 

Mediko-sosyal hizmetler: Evliya Çelebi Yerleşkesi’nde tüm öğrencilere Fizik Tedavi Merkezi’nde 7 gün 24 saat hizmet vermekte, öğrencilerin ve personelin ilk muayene ve tedavileri ücretsiz yapılmaktadır. Daha ileri tetkik ve tedavi gerektiren hastalar Üniversitemiz Hastanesi’ne sevk edilmektedirler.

 

Kütüphane hizmetleri: Öğrenciler, idari ve akademik personel Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin veri tabanlarına ücretsiz olarak, kurumsal mail adresleri sayesinde her yerden  erişim sağlayabilmekte ve diledikleri kaynaklara ulaşabilmektedirler.

 

10.Sosyal hizmetler (Yurtlar)

Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı, Gediz Meslek Yüksekokulu Yerleşkesi içerisinde 2 adet yatakhane ve 1 adet sosyal tesisten oluşan 528 öğrenci kapasiteli kız öğrenci yurdu ve Gediz Meslek Yüksekokulu Yerleşkesi'ne 2 km mesafede 210 öğrenci kapasiteli erkek öğrenci yurdu bulunmaktadır. Erkek öğrenciler okula gitmek için yurt önünden geçmekte olan servisleri kullanabilir ya da diledikleri takdirde yürüyerek de rahatlıkla ulaşım sağlayabilir. Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurtlarında 2,3,4 kişilik temiz, ferah yatakhaneler, çamaşırların yıkanabileceği bir alan, etüt odaları, yemekhane, kantin, öğrencilerin boş vakitlerini değerlendirebilecekleri aktivite odaları ve açık havada çeşitli sportif faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği sahalar bulunmaktadır.  Kredi Yurtlar Kurumu'na ek olarak erkek ve kız öğrenciler için özel yurt ve pansiyonlar bulunmaktadır. Özel yurtların yüksekokula ulaşım için öğrenci servisleri mevcuttur. Öğrenciler kesinlikle barınma problemi yaşamamaktadır.

 

11.Ulaşım: Gediz ilçesi Kütahya il merkezine 90 Km. Uşak il merkezine 58 Km. uzaklıktadır. Hergün düzenli olarak başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Eskişehir, Bursa, Kütahya, Uşak illeri ile Gediz arasında şehirlerarası otobüs seferleri mevcuttur. Gediz ilçe otogarından hizmet veren ve yüksekokulumuz öğrencilerinin ulaşım ihtiyacı Kütahyalılar otobüs firması ile karşılanmaktadır. Bununla beraber ilçe içerisinden Gediz SHMYO kampüsüne ulaşım, Gediz Belediyesi'nin denetimindeki Halk minübüsleri ile sağlanmaktadır.

 

12.Psikolojik danışma ve rehberlik servisi: Okulumuz kampüsünde psikolojik danışma ve rehberlik servisi hizmetleri henüz verilmemektedir.

 

13.Mezunların iş olanakları

Sağlık hizmetlerinde yaşanan hızlı değişime paralel olarak, bu programı bitirenlere özel ve kamuya ait tüm sağlık kurum ve kuruşlarında talep giderek artmakta ve mezunlara geniş iş imkânı bulunmaktadır. KPSS sınavını kazanmış olmak ve atanmak şartı ile bu sektördeki Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Sağlık Teknikeri olarak çalışabilirler.

 

14.Bölüm mezunlarının çalışma alanları

Gediz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programından mezun olan öğrenciler; özel ve kamuya ait sağlık kuruluşlarının klinik, poliklinik, laboratuar, ameliyathane, acil servis gibi tıbbi birimler yanında sağlık kurulu, hasta kabul, hasta dosyaları arşivi gibi idari birimlerde de görev yapmaktadırlar.

 

İlk ve Acil Yardım programından mezun olan öğrenciler; kamu ve özel kuruluşların acil yardım birimlerinde, Acil sağlık hizmetleri merkez idare birimlerinde, 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarında, Acil yardım, hasta nakil ve özel donanımlı ambulans servislerinde, Komuta Kontrol Merkezi ve 112 Acil Çağrı Merkezlerinde görev yapabilirler.

 

15.Bölümün sunduğu ayrıcalıklar

Gediz ilçe sınırları içerisinde bulunan Murat Dağı ve Ilıcalı Termal Turizm Merkezi sayesinde öğrencilerimiz sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunabilmekte ve bu alanlarda kayak, yüzme, bisiklet sürme, yürüyüş vs. gibi spor faaliyetlerini gerçekleştirebilmektedir.

 

16.Staj ve uygulamalı eğitim olanakları

Okulumuz Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programında 1. ve 2. dönem boyunca teorik derslerin yanı sıra, öğrencilere hızlı yazma becerileri kazandırmak amacıyla Klavye Teknikleri dersi verilmektedir. Bir öğretim elemanı eşliğinde bilgisayar laboratuvarında, öğrencilere haftada 2 saat teorik anlatım ve 2 saat uygulama yaptırılmaktadır. Ayrıca 3. ve 4. dönem boyunca Klinikte Eğitim ve Uygulama dersi kapsamında öğrenciler sağlık kurumlarında uygulamaya çıkartılmaktadır. Uygulama haftada 4 saat olacak şekilde gruplar halinde planlanmaktadır. Her öğrenci bir yataklı tedavi kurumu ve bir birinci basamak sağlık hizmeti sunan kurumda bulunmak üzere rotasyona tabi tutulmaktadır. Ayrıca öğrencilerin sağlık kurumlarında daha fazla vakit geçirebilmeleri amacıyla, kendi seçtikleri ve okul tarafından onaylanan bir kurumda 30 iş günü yaz stajı bulunmaktadır. Bu uygulama olanaklarıyla öğrencilere, derslerde öğrendikleri bilgileri tatbik etme olanağı sunulmaktadır. Bunun bir sonucu olarak da mezun öğrencilerimizin işe adaptasyonu kolaylaşmaktadır.

 

Okulumuzun diğer programı olan İlk ve Acil Yardım programında, hastaya müdahale edecek deneyimli eleman yetiştirildiği için uygulamalı derslere daha fazla ağırlık verilmektedir. Bu programda 1. dönemden başlayarak tüm dönemler boyunca uygulamalı dersler bulunmaktadır. Öğrenciler 1. sınıfta birçok dersi uygulamalı olarak görmektedir. Acil Hasta Bakımı 1 ve Acil Hasta Bakımı 2 dersleri 2 saat teorik ve 2 saat uygulama olmak üzere okulumuz laboratuvarında yapılmaktadır. Acil Sağlık Hizmetleri 2 dersi için 2 saat teorik bilginin yanı sıra 1 saat okul laboratuvarında uygulama yaptırılmaktadır. Başka bir ders olan Travma dersi için yine okulumuz laboratuvarında, 2 saat teorik dersle desteklenerek, vaka senaryoları ile simüle edilmiş biçimde 2 saat uygulama yaptırılmaktadır. Öğrencilerimiz mesleğe giriş aşamasında yeterli bilgi ve beceriye ulaştıklarında ikinci sınıf uygulama derslerine geçmektedir. İkinci sınıfta Resusitasyon dersi için 2 saat teorik ve 2 saat uygulamalı, Acil Hasta Bakımı 3 için 1 saat teorik ve 1 saat uygulamalı, Acil Yardım ve Kurtarma Çalışmaları dersi için 1 saat teorik ve 1 saat uygulamalı, İleri Yaşam Desteği Uygulaması için 2 saat teorik ve 1 saat uygulamalı eğitim verilmektedir. Bu dersler için uygulama okulumuz laboratuarında yapılmaktadır. Bu derslerin dışında 3. ve 4. dönem boyunca öğrencilerin gerçek vakalarla karşılaşabilmesi ve alanı tanıması amacıyla Mesleki Uygulama 1 ve Mesleki Uygulama 2 dersleri verilmektedir. Bu ders haftada 6 saat olacak şekilde öğrencilerin Acil Sağlık Hizmeti veren kurumlara rotasyonu şeklinde yürütülmektedir. Ayrıca öğrencilerimizin hasta taşıma konusunda fiziki yeterliliğini sağlamak ve muhafaza etmek adına hem birinci sınıfta hem de ikinci sınıfta Beden Eğitimi ve Vücut Geliştirme dersleri 3 saat uygulamalı şekilde verilmektedir. Ders dönemi dışında öğrencilerimizin farklı vakalarla karşılaşabilmeleri ve daha fazla deneyim sahibi olabilmeleri için kendi seçtikleri ve okul tarafından onaylanan bir kurumda 30 iş günü yaz stajı bulunmaktadır. Birçok ders için yapılan bu uygulama olanakları mezunlarımızın yeterli bilgi ve beceriye sahip olmasını ve kendilerine güven duygusunu kazanmalarını sağlamaktadır.

 

 

 

17.Akademik program Program Yeterlilikleri

Meslek Yüksekokulumuzun Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik program yeterlilikleri

 

1. Bilgili ve deneyimli çalışan,

2. Sağlık savunucusu,

3. Araştırıcı,

4. Lider,

5. Ekip üyesi,

6. Danışman,

7. İletişimci,

8. Rol model,

9. Yaşam boyu öğrenen,

10. Ahlaki değerlere bağlı,

11. Ayrım gözetmeksizin işini yapan.

 

Meslek Yüksekokulumuzun İlk ve Acil Yardım program yeterlilikleri

 

1. Bilgili ve deneyimli çalışan,

2. Sağlık savunucusu,

3. Araştıran ve kendini yenileyen,

4. Lider,

5. Ekip üyesi,

6. Danışman,

7. İletişimci,

8. Rol model,

9. Yaşam boyu öğrenen,

10. Ahlaki değerlere bağlı,

11. Pratik ve doğru karar verebilen.

 

 

KSBÜ Gediz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan mezun olan bir sağlık profesyoneli, alanındaki gelişmeleri takip etme, yeniliklerden haberdar olma ve kendini geliştirme,toplumun tüm kesimine ayrım gözetmeksizin sağlık hizmeti götürme, bilginin doğruluğu, güvenirliliği ve geçerliliğini değerlendirme ve uygulayabilme yeteneğine sahiptir. Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik sağlık hizmeti sunar. İnsan odaklı çalışarak tüm hastaların haklarına saygı gösterir ve toplumun sağlık düzeyini yükseltmeyi amaçlar.

 

18.MEZUNLARIMIZIN ŞUANDAKİ DURUMLARI

 

Okulumuz mezunları Hem Kamu Personeli Seçme Sınavıyla kamu hastanelerine yerleştirilmekte, hem de başvuru yoluyla özel hastanelerde istihdam edilmektedir. Özellikle şehir hastanelerinin kurulması sonrasında istihdam sayısı giderek artmaktadır. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik mezunları poliklinik, klinik, idari birimler, görüntüleme birimleri gibi yataklı tedavi kurumlarının tüm bölümlerinde çalışmaktadır. Ayrıca Sağlık İl Müdürlükleri, Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri gibi kurumlarda da çalışma alanı bulmaktadır.

 

İlk ve Acil Yardım programı mezunları ise, acil sağlık hizmeti sunan yataklı tedavi kurumlarının acil servislerinde ve 112 Ambulans Komuta merkezi ve istasyonlarında istihdam edilmektedir.

 

Okulumuz ilk mezunlarını 2013 Haziran ayında vermiştir. Şu ana kadar okulumuz Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programından 720 adet öğrenci mezun durumdadır. Öğrencilerimizin bir kısmı Kamu Personeli Seçme Sınavı vasıtasıyla kamu hastanelerinde çalışmakta, bir kısmı da özel hastanelerde görevlerini yürütmektedir.

 

İlk ve Acil Yardım programımız henüz mezun vermemiştir

  • Gediz Belediye Başkanlığı
  • Özyurt Mahallesi Cumhuriyet Caddesi No : 4
  • Gediz/KÜTAHYA
  • Beyaz Masa
  • Tüm istek, şikayet ve önerileriniz için
  • 0274 412 44 44
Gediz Belediye Başkanlığı 2020 Tüm Hakları Saklıdır.
Beyaz Masa
e-Belediye
Canlı Yayın
Etkinlik Takvimi
Tümünü Gör