1 EYLÜL GEDİZ’İN KURTULUŞU “BÜYÜK TAARRUZ ATLI BİRLİK YÜRÜYÜŞÜ” DÜZENLENDİ

Zafer Haftası etkinlikleri çerçevesinde 1 Eylül Gediz’in Kurtuluşu "Büyük Taarruz Atlı Birlik Yürüyüşü" düzenlendi.

26 Ağustos 1922'de Afyonkarahisar Kocatepe'de başlayan ve 9 Eylül'de İzmir'de düşmanın denize dökülmesiyle neticelenen İstiklal Savaşı'nda süvarilerin gittiği güzergâhta "Büyük Taarruz Atlı Birlik" yürüyüşü canlandırıldı.

25 Ağustos’ta Afyonkarahisar Kocatepe'den başlayan yürüyüş 1 Eylül Cuma günü saat 09.00’da Süvari Birliğinin Çukurören Köyünden Gediz’e hareketi ile başladı. Gediz Halkı ve Öğrenciler tarafından Gediz Belediyesi Hizmet Binası önünde süvari birliği karşılanarak Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Gediz Belediyesi Hizmet Binası önünde gerçekleştirilen törene; Gediz Kaymakamı Avni Kula, Gediz Belediye Başkanı Dr. Mehmed Ali Saraoğlu, Gediz İlçe Jandarma Komutanlığı Kıdemli Başçavuş Murat Erdoğan, Personel Astsubay Kıdemli Üstçavuş Hasan Hüseyin Özgür, Gediz Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Arpacı, Gediz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mesut Naci Cebecioğlu, Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Gediz Belediye Başkanı Dr. Mehmed Ali Saraoğlu; “İstiklal Savaşı’nda Gediz söz konusu olduğunda 15 Mayıs 1919 ve 1 Eylül 1922 tarihleri arasındaki çok yoğun mücadelelerle geçen Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyetine evirilen bir Ülkenin, bir ilçenin, bir vilayetin torunlarıyız. O günlerde Gediz’de mücadele etmiş ecdadımızla da gurur duyuyoruz. Abide köyümüzde İstiklal Savaşındaki Gediz Muharebelerini hatırlatan Gediz Abide Şehitliğimiz var. Gediz Belediyesi olarak Gediz Abide Şehitliği için ciddi bir çalışma içerisindeyiz.

Gediz’deki İstiklal Savaşı’nın tarihsel kronolojisinden bahseden Başkan Saraoğlu; 1 Eylül 1922’den bu güne 95 yıl geçti. Zaafa düşen bir devletin kendinden çok daha güçsüz ve kuvvetsiz bir devlet tarafından esir edilişinin bir hikâyesidir. Kısaca bu tarihten bahsetmek gerekirse 15 Mayıs 1919’da Yunan Sevr Antlaşmasını esas alarak Gediz İlçemiz Fransız bölgesi olarak ayrılıp, Fransızlar haklarını Yunanlılara devretmişlerdir. Yunanlıların büyük idealleri kapsamında burada bir medeniyet kurmak yatıyor ve o yüzden de gelip Ege Bölgesini hatta Ankara Polatlı yakınlarına kadarda işgali uzatmışlardır. Çok kısa bir süre içerisinde bu bölgemizi işgal etmişler. 15 Mayıs 1919’dan sonra vatan müdafaası için o dönemin ifadesi ile Gediz Hareketi Milliye Redd-i İlhak Cemiyeti kuruluyor. 16-25 Ağustos 1919’da işgale karşı tedbirler alınması konusunda kararlar alınıyor. İzmir’in işgali sonrası Ege Bölgesi’nde yapılan en önemli çalışmadır. 24 Ekim 1920’de Gediz Taarruzu başlandı ancak Yunanların yoğun ateşi sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi Birlikleri Efendi Köprüsüne kadar geri çekildiler. 25 Ekim 1920’de Yunuslar sırtlarından Yarbay Mehmet Arif Bey Komutasındaki 11. Tümen düşman kuvvetlerine tekrar taarruza başladı. Kuvayı seyyareleri desteğinin gelmemesi ve karanlığın basması sonucu taarruz durduruldu. Bu iki taarruz sonucu Gediz’deki 13. Yunan Tümeni takviye gelinceye kadar Hamidiye hanının 4 km gerisine çekildi. 26 Ekim 1920 saat:09.00’da Emet Milli Müfrezesi Ayvalıklı Dr. Fazıl ve arkadan 61. Tümen Gediz’e girerek bu bölgede Türkiye Büyük Millet Meclisi o dönemdeki ismiyle Ankara hükümetinin hâkimiyetini tesis etmişlerdi. 31 Ekim 1920’de Yunan birlikleri tekrar Gediz’e girdiler. Türk topçu ateşi altında kalan Yunan Birlikleri Uşak hattını güçlendirmek üzere tekrar geri çekildiler. 12 Kasım 1920’de 13. Yunan Tümeni Gediz’i boşaltarak Gediz Türkiye Büyük Millet Meclisi Kuvvetlerine teslim edildi. 24 Ekim’de başlayarak 12 Kasım’da sona eren Gediz Muharebelerinde her iki tarafta önemli zayiatlar verdi.

Sonuç itibariyle Gediz 4 kez fasılalı bir şekilde Yunan İşgaline uğramıştır. 1 Eylül 1922 Cuma sabahı Fahrettin Altay Komutasındaki Süvari Birliklerinin Gediz’e gelmesiyle kalıcı olarak vatan topraklarına katılmıştır.

O günden bu güne bir tarih kronolojisini sizlere aktarmak istedim. Bu konuyla ilgili ciddi çalışmalar yaptık. İnşallah Gediz Kültür Merkezimizde de Gediz Muharebelerinin bir tarih canlandırmasını da ziyaret eden vatandaşlarımız görecektir.

Bizlere bu günleri bağışlayan tüm ecdadımıza hayır dualar göndererek Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. "Büyük Taarruz Atlı Birlik Yürüyüşü" ile o günleri bizlere yaşatan Kahraman Süvarilerimize de teşekkür ediyorum” dedi.

Gediz Kaymakamı Avni Kula konuşmasında; “25 Ağustos 1922'de Afyonkarahisar Kocatepe'de başlayan ve 9 Eylül'de İzmir'de düşmanın denize dökülmesi temsili canlandırmak amacıyla kahraman süvarilerimizden o günün kıyafetleri ve şartlarına uygun olarak düşmanın kaçış güzergâhı ve ordumuzun kovalama güzergâhını takip ederek Abide Kızılüzüm üstünden Selendiye gideceklerdir. Bu vatanı bizlere emanet edenlere inşallah layık olmaya çalışırız. Tüm Şehitlerimizi Allah’tan rahmet diliyorum. Kahraman Süvarilerimizden de o günü bizlere yaşattıkları için teşekkür ediyorum” dedi.

Tören sonunda Büyük Taarruz Atlı Birliği kortej eşliğinde Gediz caddelerinde halkı selamladı.

25 Ağustos'ta Büyük Taarruz Karargâhı’ndan 10 süvari ve 10 at ile başlayan yürüyüş, 9 Eylül'de İzmir Konak Meydanı'nda sona erecektir.