YENİ AKİT GAZETESİNDE “GEDİZLİ HAFIZ MEHMED EFENDİ”

Gediz Belediye Başkanı Dr. Mehmed Ali Saraoğlu, Yeni Akit Gazetesi Yazarı Hüseyin Öztürk’ün köşe yazısı olan “Gedizli Hafız Mehmed Efendi” başlığı altında 21 Ağustos 2017 tarihli yazısında düşüncelerini aktarmıştır.

Yeni Akit Gazetesi Yazarı Hüseyin Öztürk’ün köşe yazısında; Anadolu’muz arifler diyarıdır. Ümmi olsun, medreseli-mektepli olsun, “akaid toplumu” oluşumuz hasebiyle hemen her beldemiz nice ariflerle doludur.

Bu irfan havzalarımızdan birisi de Kütahya’nın ilçesi, bölge il ve ilçelerin sayfiyesi Gediz’dir. “Fetva Emini Gedizli Hafız Mehmed Efendi’nin” hayatı, bu hafta tanıtmaya çalışacağım kitap.

Osmanlı ulemalarından “Gedizli Hafız Mehmed Efendi”, Gediz Belediye Başkanı Dr. Mehmet Ali Saraoğlu’nun, ilçenin tarihini ve kültürünü geleceğe taşımak adına yayınladığı güzide eserlerden.

Münevverlerimizi, mütefekkirlerimizi, âlimlerimizi, ariflerimizi, bilgelerimizi; gizlenmiş, saklanmış, yok sayılmış, yazılmamış, yazılması engellenmiş tarihimiz içerisinden çıkarıp, yeniden kültürümüze kazandıranlara teşekkür etmeli ve bu toprakları vatan bilen herkesin böyle hizmetler yapmasını teşvik etmeli.

Gediz Belediye Başkanı Dr. Mehmet Ali Saraoğlu bu meseleye sahip çıkan isimlerden birisi. Sadece Fetva Emini Hafız Mehmed Efendi ile kalmamış, Gediz’in tarihi ve kültürel değerlerini de kitaplaştırmış.

Gediz’i tüm yönleriyle anlatan “Gediz Ansiklopedisi”, Gedizli Kabuli ve Divanı”, “19. Yüzyıl Ortalarında Gediz’in Sosyal ve Ekonomik Tarihi” ile “Gediz’in Sözlü Geleneği” adlı eserleri yayınlayarak, şehrin tarih ve kültüründeki mührünü ortaya çıkarmış.

Gediz Belediyesi yerli ve milli bir kültür anlayışıyla geçmişine sahip çıkmış. Bununla da yetinmeyip, şehre büyük bir kütüphane kazandırıldığını belirtmiştir.