Mutfağımız

Gediz Tarhanası

Yeteri kadar kırmızı biber, soğan ve arzu edildiği kadar acı biber ren-delenir. Buna un, yoğurt nane, maya ve tuz ilave edilerek yoğrulur. Yoğrulan tarhana hamuru mayalanmaya bırakılır. 10-12 gün mayalanıp ekşiliği giden tarhana hamuru gölge bir mekana lokma lokma dökülür.  Arada bir alt üst edilip az nemli hale gelinceye değin kurumaya bırakılır. Az nemli hale gelen tarhana ufalanır ve elenerek kurumaya bırakılır. Kuruyan tarhana bir yıl süre ile kullanılmak üzere bez torbalarda sakla-nır.

                Orta boy bir tencereye yeteri kadar su konup ılıması beklenir. Belli ölçülerde tarhana ılıyan suya ağır ağır dökülürken bir yandan da karıştırılır. Karıştırma işlemi çorbanın kaynamasına değin sürdürülür. Bu arada başka bir kaba yeteri kadar yağ, domates, tuz ve birkaç diş sarımsak konarak iyice pişirilir.

                Bu karışım kaynayan çorbaya ilave edilerek servis yapılır. Son yıllarda Gediz tarhanasının ünü ilçe sınırlarını aşarak tüm Ülkeye yayılmıştır. Gediz'de üretilen tarhananın yıllık üretiminden onbeş tonluk kısmı ilçe dışında pazar-lanmaktadır.

                Gediz Göveci
Gediz Göveci özellikle oğlak ve erkecin kaburga kısmından elde edilen parça etlerden yapılır. Etlerin yağlı kısımları alta gelecek şekilde güvece hiç su koymadan yerleştirilerek fırına sürülür. Bu arada domates, soğan, biber, salçalı su yeteri kadar tuz ilavesiyle kaynatılır. Bir buçuk saat fırında bekletilen göveç çıkartılır. Etler bu defa yağlı kısımları üste gelecek biçimde tekrar güvece yerleştirilir.                                          Üzerini örtecek biçimde hazırlanan karışımdan ilave edilir ve tekrar fırına sürülür. Bir buçuk saat sonra fırından çıkartılan gö-veç soğanla servis yapılır.

                Sırık Kebabı
Gediz'de göveçte olduğu gibi sırık kebabında oğlak ve erkeç tercih edilir. Kesilip içi temizlenen erkeç ya da oğlak birkaç çivi yardımı ile sırığa sabitlenir. İçi ve dışı tuzlandıktan sonra kebap ocağın önünde hazırlanan çatal ağaç kızaklara yerleştirilir. Ancak bundan önce ocak-taki odunların iyice yanması ve kor haline gelmesi önemli bir ayrıntı-dır. Sırık kebabı en az dört, en fazla altı saat boyunca ağır ağır çevrile-rek iyice kızartılır. Kebap iyice kızartıldıktan sonra servis yapılır.

                Sırık kebabının en lezzetli kısmı “barak” diye anılan çıtır çıtır kızarmış dış kısmıdır. Kebap kızarırken eriyip damlayan yağlar bir tep-side toplanır. Gedizliler bu yağa ekmek batırarak yemeği çok severler.

                Gediz Höşmerimi
Bir kilogram tuzsuz taze peynir derin bir kapta iyice ezilerek üzerine yeteri kadar sıvı yağ, bir kâse un irmik ve bir paket kabartma tozu ilave edilerek, yoğrul-muş hamur kıvamına gelinceye değin pişirilir. Pişen karışım yağlanmış tepsiye yayı-lıp, kare biçiminde kesilir ve fırına verilir.

                               Höşmerim fırındayken yedi su bardağı şeker ve altı su bardağı su ile hazır-lanan şerbet kızarıp fırından çıkarılan höşmerimin üzerine ilave edilir. Şerbeti veri-len höşmerim kısık ateşte 15-20 dakika tekrar pişirilir. Soğumaya bırakılan höşme-rim artık servise hazırdır.

                Alabalık
İlçemizin muhtelif yerlerinde özellikle soğuk su ve akarsuyun bulunduğu Murat Dağı bölgesinde yetiştiri-len alabalıklar, lezzeti ve görüntüsüyle bölge halkının dik-katini çekmektedir.

                İlçemizde özel sektör işletmecilinde alabalık zi-yafeti yapabileceğiniz işletmelerimiz bulunmaktadır.

                Gediz Çöreği
Gediz'in mutfak kültürü, akıp giden yüzyıllar için-de yeni zenginlik kazanırken, Gediz'e özgü kimi tatlar da kaybolup gitti. Ancak bayram çöreği yapma geleneği unu-tulmak şöyle dursun, daha da yaygınlaşıp yılın her günün-de yapılır oldu. Bu gün Gediz dışında oturan Gedizlilere Gediz'den götürülen hediyeler arasında tarhana, ev ek-meği ve çörek başta gelmektedir.

Eskiden Ramazan Bayramı'na bir hafta kala fırın evleri çörek yapmak için sırasını bekleyenlerle dolar ta-şardı. Hele arife günlerinde günün yirmi dört saati açık kalan fırınlardan yükselen taze çörek kokusu, adeta gelen bayramı müjdelerdi. Bayram kahvaltılarında yenen çö-rek, bayram ziyaretine gelen eşdosta  çerez ve üzüm eşli-ğinde ikram edilirdi.Eskiden bayramdan bayrama yenen çörek, bu gün fırınlarda günün her saatinde bulunabilmektedir.

Çörek; mayalı hamur, yağ, susam ya da haşhaş kullanılarak yapılır. Kavrulup haşhaş taşında sürtülen susam ya da haşhaş, hafifçe yağlandıktan sonra elle açılan hamura bolca sürülür. Hamur, dış kısmından başlanarak sıkı ol-mayacak biçimde rulo yapılır. Bir ucundan başlayıp içe doğru kıvrım yapılarak gül şeklinde sarılır.

Üzerine bolca susam ve çörek otu serpilen çörekler, fırına verilip pişirilir.

                Saruhanlar Kaşığı
İlçemizde bağlı Saruhanlar Köyünde geçmişi çok eskilere dayanan, el sanatı özelliğini hiç kaybetmeksizin devam ettiren bir adettir.

                Tahta kaşık özellikle teflon tencere mamullerinin hızla artması ile eski popülerliğini tekrar yakalamış, birçok kaşık türüne göre daha sağlıklı ol-masından dolayı tercih sebebi olmuştur.

                Kaşığın ham maddesi, Kayıncık Ağacı (Gürgen) dir. Günümüzde hem yemek hem de yöresel oyunlarda kullanılan üç çeşidi bulunmaktadır.

  • Gediz Belediye Başkanlığı
  • Özyurt Mahallesi Cumhuriyet Caddesi No : 4
  • Gediz/KÜTAHYA
  • Beyaz Masa
  • Tüm istek, şikayet ve önerileriniz için
  • 0274 412 44 44
Gediz Belediye Başkanlığı 2020 Tüm Hakları Saklıdır.
Beyaz Masa
e-Belediye
Canlı Yayın
Etkinlik Takvimi
Tümünü Gör